fredag 4 januari 2008

Tre böcker om att göra egot ogjort

Under helgerna har jag kommit att växla mellan de tre böckerna nedan.

Alla tre handlar om att göra egot ogjort! (Bilderna är klickbara länkar till författarnas egna sajter.)




A New Earth (Eckhart Tolle) är en fortsättning på The Power of Now, och jag tycker faktiskt att den här är ännu bättre! Boken vägleder en att se egot tydligare, och för vad det är. Dessutom är ju Tolle så befriande cool när han talar om de här, ändå ganska svåra sakerna. Det bidrar förstås till att boken har en förändrande kraft. (Finns även på svenska som En ny jord: ditt inre syfte.)

Given (Florian Tathagata) talar bland annat om hur man kan tillåta negativa känslor i kroppen, utan att identifiera sig med dem. En grundsten när det gäller att göra egot ogjort, enligt min erfarenhet! Att tillåta det negativa, utan att hänge sig eller reagera, är dock en konst. Tathagata talar i termer av att vara ett utrymme ('a space') för dessa känslor, och när vi är det utrymmet, är vi automatiskt inte känslorna som sådana.

Take Me to Truth (Nouk Sanchez och Tomas Vieira) bygger helt på En Kurs i Mirakler och beskriver processen att göra egot ogjort i sammanhang av EKIM.

Särskilt träffande var författarnas påstående att de flesta andliga sökare - och de flesta andliga lärare ! - inte ens har påbörjat processen att göra egot ogjort!

Visst har man hört talas om (och känt av) utvecklandet av ett andligt ego. Men det var ändå något av en kalldusch att läsa :). Om man skulle lyckas undvika att göra egot ogjort, har man ju inte uppnått någonting!

Sanchez och Viera sammanfattar det första steget i att göra egot ogjort med följande:

Villighet att medge att vi inte vet någonting när det kommer till Sanningen, och beredskap att överskrida varje hinder mot Sanningen som vi kan ha satt upp.

Villighet att genomgå en 'avlärande-process' när det gäller nästan allt vi trott var verkligt, inklusive vår egen begränsade identitet.

Villighet att ta det fulla ansvaret för vårt förflutna och för den verklighet vi dagligen skapar. Avstå från hjälplöshet.

Villighet att acceptera att den inledande fasen sannolikt kommer att aktualisera många rädslor. Villighet att möta dessa rädslor snarare än att undvika dem.

Villighet att inse att all förändring i riktning mot förverkligande av det Sanna Självet är av godo, även om den kan upplevas obekväm.

Enligt författarna sammanfaller det här första steget i att göra egot ogjort med de två första stadierna av "Att utveckla tillit" i Lärarmanualen (M-4.I.).

Inga kommentarer: